Φορτωση

Συναισθηματικές Διαταραχές


sunaistimatikes-diataraxes

Οι Συναισθηματικές Διαταραχές αποτελούν μια ομάδα διαταραχών όπου χαρακτηρίζονται από καταθλιπτική ή ευφορική διάθεση ή εναλλαγή των δύο.

1.Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή

Χαρακτηρίζεται από καταθλιπτική διάθεση, ανηδονία, απώλεια ενδιαφέροντος για τις συνήθεις δραστηριότητες, διαταραχές στον ύπνο ή την όρεξη, διέγερση και ανησυχία ή επιβράδυνση της συμπεριφοράς, κόπωση και απώλεια ενεργητικότητας, δυσκολία στη συγκέντρωση και τη λήψη αποφάσεων, μείωση της αυτοεκτίμησης και ιδέες αναξιότητας ή ενοχής και επίμονη ενασχόληση με το θάνατο. Τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να είναι παρόντα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

2.Δυσθυμία

Η Δυσθυμία αναφέρεται σττην καταθλιπτική διάθεση που επιμένει σχεδόν επί μονίμου βάσεως για δύο τουλάχιστον χρόνια, σε συνδυασμό με δύο τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα:

α. μειωμένη όρεξη ή υπερφαγία

β. αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος

γ. χαμηλά επίπεδα ενέργειας ή επίμονη κούραση

δ. χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης

ε. έλλειψη συγκέντρωσης ή αναποφασιστικότητα

στ. αίσθημα απελπισίας

3) Διπολική Διαταραχή

Α. Διπολική Διαταραχή τύπου Ι (Εναλλαγές επεισοδίων μανίας, μείζονος κατάθλιψης και νορμοθυμίας (φυσιολογικής συναισθηματικής κατάστασης).

Β. Διπολική Διαταραχή τύπου ΙΙ (Εναλλαγές επεισοδίων υπομανίας (συμπτώματα μικρότερης έντασης από τη μανία, μείζονος κατάθλιψης και νορμοθυμίας).

Γ. Διπολική Διαταραχή τύπου ΙΙΙ (Μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια και επεισόδια υπομανίας που πυροδοτούνται μόνο από τη φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά).

4) Κυκλοθυμία

5) Διπολική διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς